Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Covid 19 virüs salgını nedeniyle açıkladığı ekonomik paket kapsamında esnafımıza Halk Bank aracılığı ile kredi desteği sağlanacağı ilan edildi.

Siz değerli üyelerimiz de bu ihtiyaca sahip olanlar haklı müracaatlarını gerçekleştirdi. Ancak Banka tarafından gelen sms ve sözlü iletiler marifeti ile esnaf odasına kayıt olunması ve kayıt belgesinin teslimi talep edildiği bilinmektedir.

Odamıza kayıtlı üyelerimiz optisyen/gözlükçü unvanına sahip gerçek kişilerden oluşmaktadır. Optisyenlik müesseselerinin ise iki farklı ticari kişiliğin birisi üzerinden açılış gerçekleştirebilmeleri mümkündür ki;

1-) Tüzel Kişilikler (Sermaye Şirketi olanlar, Anonim Şirket, Limited Şirket ve Adi Ortaklıklar vb. müessese sahibi optisyen/gözlükçü olmayan müessesede optisyen/gözlükçü unvanına sahip mesul müdür istihdam ederek faaliyet sürdürenler gibi)

2-) Gerçek Kişiler ( müessese sahibi ve optisyen/gözlükçü unvanına sahip mesul müdür olarak faaliyet sürdürenler )

Bu durumda; 1. seçenekte bulunan müesseseler için odamızın üye kayıt belgesi veya faaliyet belgesi mümkün değildir. Zira müessese sahibi veya müessese üyemiz değildir.  Müessesenin mesul müdürü üyemizdir. Mesul müdürü üyemiz olan gerçek kişi için verilen belge de  müessese sahibi farklı tüzel kişilik için bir anlam ifade etmeyecektir.

Diğer durumda olan yani 2. seçenek olarak ifade ettiğimiz müessese sahibi ve mesul müdürü optisyen/gözlükçü unvanına sahip gerçek kişiler için oda kayıt belgesi veye faaliyet belgesi odamızca verilmektedir.

Ancak gerek Cumhurbaşkanımızın açıklaması gerekse Halk Bankası tarafından sürdürülen kredinin ismi üzerinde " Esnaf " üzerinde verilmektedir. Odamız Esnaf odası olmadığı, Kamu Kurumu niteliğinde bir sağlık kurumu temsilciliği olması sebebiyle Bankanın kredi sunmakta olduğu özel durum yani sadece Esnaf olma gerekliliği nedeniyle karşılık görmemiştir.

Odamız pandeminin tespit edildiği ilk günden itibaren başta üyelerimiz olmak üzere yaşanılabilecek tüm olumsuzlukları tesbit edip çözümü ve sürdürülebilir bir hizmet akışının sağlanması nezdinde Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği Merkez Heyeti Başkanlığına sözlü ve yazılı bildirimleri yaptığımızı hatırlatır, üye meslektaşlarımızın bu durumu ile ilgili kendi bölgemiz ile sınırlı olmak üzere alternatif banka ve diğer kuruluşlarla görüşmelerimiz devam etmektedir. Gelişmeler siz değerli üyelerimize web sayfamız ve sms marifeti ile duyurulacağını bildiririz.

Ekleme Tarihi : 09.04.2020 Görüntülenme Sayısı : 46638